ШЕСТ ДАНА, ПЕТ ГРАДОВА, ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ, ТРИ ПРОФЕСОРА, ДВА ОДЕЉЕЊА И ЈЕДНА ПУСТОЛОВИНА ЗА ПАМЋЕЊЕ Featured

Матурска екскурзија  је реализована у септембру 2017, а ученици су посетили Мађарску, Чешку и Аустрију. 

Док се Будимпешта велелепно пружала пред нама, Дунав је носио мирисе јесени и шетња градом уз недовољно слободног времена за наше незасите, радознале умове, била је прави ужитак. Мирис мађарских пецива и колача ширио се равномерно Ваци улицом а посластичарница „Жербо“ била је прва станица за оне који су сладокусци. Много изазова у виду традиционално припремљених посластица. 

 

На много чему се житељима Будимпеште може позавидети –почев од погледа на Пешту са будимске стране па до Парламента –перле Пеште чији изглед у неоготичком стилу одвлачи пажњу од осталих лепота ове европске престонице. 

Рано ујутру свратили смо у Сентандреју само да бисмо осетили дух Србије и присуство српских великана као што су Вука Караџића и Јакова Игњатовића, као и српске цркве која присутна и данас. 

Целодневно разгледање Прага, наше наредне дестинације, одузело нам је дах.  Од Храдчана до Карловог моста низале су се грађевине које сведоче о богатој историји народа. У Прагу све делује да је значајно јер заокупља вашу пажњу: не само музеј Франца Кафке већ и необична фонтана Давида Чернија, Карлова улица и споменик Карлу Четвртом, Клементинум и Стари трг, астрономски сат Орлој, црква Госпа од Тина и споменика Јану Хусу, Париска улица и Јеврејска четврт, Старонова синагога и старо јеврејско гробље, универзитет Каролинум, Вацлавски трг, слободно време за још и још шетње... Дан који је трајао двадесет и пет сати! 

Дрезден, град за опуштену шетњу, шопинг али и пун историјских знаменитости је био наша следећа дестинација. Тераса Бриле, Висока црква, Богородичина црква,  Опера Семпер, комплекс Цвингер, али и укусне дрезденске кобасице, сокови, сладолед –да сва чула уживају. 

Беч је град који се мора видети. Царски град, традиционалан и модеран. Белведере и Шенбрун, Природњачки и Музеј историје уметности, Бечка шницла и Захер торта, бечки валцер и невероватни осећај да свако припада овом граду. 

Брже него што се могло претпоставити, дошао је крај. Или почетак, у којем ће мале жеље и велике снове остварити једна изузетна генерација. 

 

 

Милица Петровић и Тамара Миличић