Актуелно

 • Ученичка представа „Немањићи“ као хуманитарна акција
  Ученичка представа „Немањићи“ као хуманитарна акција

  За потребе прикупљања средстава за лечење ученице наше школе, њени одељењски сругови и другарице су покренули цео град, а почело је тако што су у Дому културе одржали представу под називом „Немањићи“. Ова представа је резултат ученичког у сарадњи са професорком историје Верицом Несторовић, а за нас је утолико значајнија јер је реализована пре РТС-ове серије о Немањићима.  Представа је одржана 3.11. 2017. Сценарио за представу као и сценографију су радили ученици.

 • ОБЕЛЕЖАВАЊЕ КРАГУЈЕВАЧКОГ ОКТОБРА

  Као и претходних година,ученици наше школе са професорком историје Верицом Несторовић посвећују један јавни час сећању на страдале ученике и наставнике у Крагујевцу током Другог светског рата. 

  Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, 21. октобар обележава се, већ традиционално, тако што ученици четвртог разреда организују и одрже јавни час у знак сећања на највећу одмазду у Другом светском рату у Србији, коју су нацистичке снаге спровеле у Крагујевцу 21. октобра 1941. године у Крагујевцу. Тада је стрељано преко 3.000 грађана, међу којима и 230 ученика крагујевачке Гимназије.

  Сваке године ученици бирају мотив под којим раде јавни час. Претходни је био под називом „Само да рата не буде“.

  Ове године, 20. октобра 2017.    реализован је јавни час који је имао тему под називом „Дај нам сунца!“ Ученици четвртог разреда су приредили емотиван и едукативан школски час које су присуствовали сви ученици и наставници.

 • „ЗАТО ШТО ТЕ СЕ ПЛАШИМ“ – ПРОГРАМ ПРЕВЕНЦИЈЕ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА
  „ЗАТО ШТО ТЕ СЕ ПЛАШИМ“ – ПРОГРАМ ПРЕВЕНЦИЈЕ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

  За ученике наше школе је 14/06/2018 , у Дому културе, реализована представа под називом „Зато што те се плашим“ Представа је подршка прогмамима превенције вршњачког насиља. 

  Представа је интерактивна и едукативна: дају се добри и лоши модели и решења појединих ситуација у коме су насилник и жртва. Посебан је допринос професора др Жарка Требјешанина који је са ученицима водио разговор о насиљу, насилницима, жртвама али и посматрачима. Охрабрење за реаговање (нетолеранцију на насиље), неговање сопствене посебности и одупирање конформизму као и значај комуникације су најважније поруке ове представе.

 • УЧЕНИЦИ УЧЕ О ЈЕВРЕЈСКИМ СИМБОЛИМА, ЈУДАИЗМУ И ХОЛОКАУСТУ
  УЧЕНИЦИ УЧЕ О ЈЕВРЕЈСКИМ СИМБОЛИМА, ЈУДАИЗМУ И ХОЛОКАУСТУ

  У склопу различитих програма учења о толеранцији и поштовању различитости, у нашој школи су 23. априла 2018. организоване радионице за 60 ученика/ из свих разреда гимназије. Реализаторке су чланице организације ХАВЕР Србија Мина Пашајлић и Мила Стојановић, а теме које су обрађиване су:  јеврејски симболи, религија, култура и традиција као и живот Јевреја у Србији пре Другог светског рата, који се завршио  холокаустом.

  Циљ радионица је да подстакне ученике да размишљају о сопственом односу према разликама у пореклу, карактеристикама веровања и навикама понашања, са идејом да тек када се упознамо са неким ко нам није сличан тада на разлике гледамо као на позитивне и обогаћујуће. Неразумевање различитих идентитета, култура и обичаја може да омогући смањивање стереотипа и предрасуда, што су услови за недискриминативно понашање и активно залагање за поштовање свих људи. 

  Ученици су имали веома позитивне утиске након завршене радионице.

 • ШЕСТ ДАНА, ПЕТ ГРАДОВА, ЧЕТИРИ ДРЖАВЕ, ТРИ ПРОФЕСОРА, ДВА ОДЕЉЕЊА И ЈЕДНА ПУСТОЛОВИНА ЗА ПАМЋЕЊЕ

  Матурска екскурзија  је реализована у септембру 2017, а ученици су посетили Мађарску, Чешку и Аустрију. 

  Док се Будимпешта велелепно пружала пред нама, Дунав је носио мирисе јесени и шетња градом уз недовољно слободног времена за наше незасите, радознале умове, била је прави ужитак. Мирис мађарских пецива и колача ширио се равномерно Ваци улицом а посластичарница „Жербо“ била је прва станица за оне који су сладокусци. Много изазова у виду традиционално припремљених посластица.